Nieuwe reis- en mobiliteitstrends

Reizen en mobiliteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is daarom niet zo gek dat de trends op beide gebieden elkaar beïnvloeden en leiden tot nieuwe ontwikkelingen in beide sectoren. Opvallend actueel is de sterke waarde die de consument tegenwoordig hecht aan duurzaamheid. En dat uit zich zowel op het vlak van vakanties als de gekozen vervoersmiddelen.

Natuurlijk zijn vliegvakanties nog altijd mateloos populair, maar dat komt vooral omdat er geen groen alternatief is om lange afstanden in kort tijdsbestek af te leggen. Eenmaal op de vakantiebestemming gearriveerd, stappen veel reizigers wel degelijk over op milieuvriendelijker alternatieven.

Duurzaamheid hoog in het vaandel

Een goed voorbeeld van milieuvriendelijke reis- en mobiliteitskeuzes zijn verblijven in gecertificeerde accommodaties die investeren in hun eigen energievoorziening. Steeds meer vakantiewoningen hebben bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak, waardoor een groot deel van de verbruikte energie zelf wordt opgewekt.

Het bedrijf Voltaic Systems plaatst inmiddels zelfs zonnepanelen op backpacks van milieubewuste reizigers. Daarnaast investeren veel vakantiegangers tegenwoordig in de lokale economie en cultuur, om de gemeenschap te versterken en productiesystemen die ten koste gaan van de natuur overbodig te maken.

Wie kortere afstanden reist en ook thuis regelmatig de auto gebruikt, kiest anno 2017 steeds vaker voor elektrisch rijden. In Nederland maar ook daarbuiten komen steeds meer oplaadpunten, waardoor het vaak gehoorde nadeel van een beperkte actieradius steeds minder een probleem vormt.

Flexibele reis- en vervoersoplossingen

Net zoals duurzaamheid tegenwoordig duidelijk in opkomst is op het gebied van mobiliteit en reizen, geldt dit ook voor flexibiliteit. Op vakantie gaan draait niet langer alleen om tot jezelf komen, maar ook om het opdoen van nieuwe ervaringen en het ontdekken van nieuwe bestemmingen. Hierdoor gaan we steeds vaker én korter op vakantie.

Ook last-minute vakanties worden hierdoor steeds populairder. Het reisaanbod van grote organisaties wordt hier steeds meer op afgesteld en is vaak geheel naar eigen wens samen te stellen. Wie in een 4X4 een land wil verkennen kan zijn eigen route bepalen, maar indien gewenst optioneel deelnemen aan allerlei aanvullende excursies en tochten.
Ook vervoersmiddelen als watervliegtuigen, helikopters en uiteenlopende soorten boten worden in toenemende mate ingezet om reizigers nieuwe ervaringen te bieden. En dat werkt, zo laten de statistieken zien. Nederlanders gaan veelvuldig op vakantie en doen dat bovendien steeds vaker op jonge leeftijd en in hun eentje.

Reageren is niet mogelijk