Op vakantie in 2017: duurzaam en op maat

Wij Nederlanders staan bekend als een volk dat er zo zijn eigen vakantiegewoontes op nahoudt. Met zijn allen trekken we in de zomer massaal met de caravan naar landen als Frankrijk, Italië en Spanje. En hebben we geen caravan, dan maken we wel een groepsreis met een van de vele touroperators in ons land.

Deze decennialange traditie belooft echter te veranderen. Steeds vaker trekken we niet alleen met de caravan Europa in, maar vliegen we naar de andere kant van de wereld om onontdekte plaatsen te zien en nieuwe avonturen te beleven. Ook samengestelde groepsreizen nemen af in populariteit – liever stellen we tegenwoordig zélf ons reisprogramma samen.

Zelf een vakantie op maat samenstellen

Deze ontwikkelingen hebben gevolgen voor de vakantiebranche en beloven zich in 2017 alleen maar verder door te zetten. Natuurlijk houden we nog steeds van het gemak van een reisbureau, omdat een expert met lokale kennis exact weet waar de hoogtepunten zich bevinden. Maar tussendoor willen we genoeg tijd hebben om ook zelf de omgeving te verkennen.

Steeds vaker spelen aanbieders hierop in door reizen aan te bieden waar een bezoek aan enkele bezienswaardigheden vastligt, maar de rest van de tijd door de klant zelf ingevuld kan worden. Voorbij zijn hierdoor de tijden van saaie strandvakanties, want anno 2017 is de moderne reiziger avontuurlijker ingesteld.

Duurzame vormen van mobiliteit

Door de toegenomen mobiliteit bezoekt diezelfde reiziger bovendien niet meer alleen plaatsen op zijn eigen continent. Lage vluchtprijzen en een betere wereldwijde infrastructuur maken het zelfs voor reizigers met een klein budget mogelijk om de verste uithoeken van de wereld te bezoeken. Dit levert unieke levenservaringen op in veel gevallen nooit meer vergeten worden.

Die toegenomen mobiliteit heeft echter wel een prijs: luchtvervuiling en CO2-uitstoot nemen nog altijd toe. De milieubewuste vakantieganger kiest daarom voor duurzame reismethoden. Een vlucht is vaak de enige optie om naar een verre bestemming te komen, maar lokaal kan er gekozen worden voor milieuvriendelijker vervoersmiddelen.

Terug naar de essentie

Wat de moderne vakantieganger tot slot wil, is terug naar de essentie. In onze geïsoleerde huizen en kantoorpanden met airconditioning beschikken we reeds over alle gemakken. Eenzelfde ervaring op vakantie draagt niet bij aan een gevoel van daadwerkelijke ontspanning. Back to basics is in 2017 daarom een belangrijke vakantietrend die tot uiting komt in het nieuwe reisaanbod.

Steeds vaker beleven we avontuurlijke vakanties, bedwingen we bergen en kajakken we op woeste rivieren. Om daarna te overnachten in een eenvoudige blokhut met een zelfgemaakt vuur. Natuurlijk niet weggelegd voor iedere reiziger, maar wel een duidelijk zichtbare trend bij voornamelijk de jongere generatie. Wij zijn in elk geval erg benieuwd waar dit eindigt!

Reageren is niet mogelijk