Wat zijn de kosten van een advocaat?

De kosten van een advocaat kunnen sterk variëren. De kosten zijn afhankelijk van het tarief, op wat voor manier het tarief wordt bepaald en schatting van de totale kosten op basis van de werkzaamheden. Wanneer je bovenstaande vraag stelt aan een advocaat, zal het antwoord tussen 100 en 500 euro per uur liggen. Echter, zijn er ook genoeg advocaten die meer dan 500 euro per uur vragen. Wanneer iemand een juridisch probleem heeft, is diegene er vaak toe bereid om een advocaat in te huren. Een advocaat kan erg helpen met het oplossen van dit juridische probleem. Wanneer je opzoek gaat naar een geschikte advocaat, kijk je natuurlijk naar de kwaliteit maar ook naar de kosten van de advocaat. Het is bekend dat een advocaat niet goedkoop is, ongeacht het juridische probleem. Ook al is het een eenvoudig probleem, kunnen de kosten van de advocaat nog steeds erg oplopen. Het is daarom belangrijk om goed een doel voor ogen te hebben.

Hoe weet ik de kosten van een advocaat?

Wanneer je zeker weet dat je juridische stappen wilt zetten, vraag naar de kosten advocaat. Wanneer de advocaat het niet wil hebben over de kosten, dan weet je snel dat het een erg dure advocaat kan zijn en een slechte service heeft. De meeste advocaten factureren op één van de volgende manieren:

  • Uurtarief
  • Vaste vergoeding
  • Voorschot
  • Verwijzingskosten

Ten eerste het uurtarief. Dit tarief spreekt voor zichzelf. Dit is ook de meest gebruikelijke manier voor een advocaat om te factureren. Door het factureren per uur, houdt de advocaat goed bij wat hij in welk uur heeft gedaan. Het uurtarief wordt voorafgaand de zaak besprokene met de cliënt. Het uurtarief kan erg verschillen op basis van locatie, bedrijfskosten, ervaring en opleiding. Wanneer iemand een advocaat heeft die nog weinig ervaring heeft, bij een klein bedrijf werkzaam is en niet in een grote stad werkzaam is, zal het uurtarief waarschijnlijk rond de 100 euro liggen. Echter, wanneer je een advocaat hebt die in de stad woont, al redelijk veel ervaring heeft en werkzaam is voor een groot bedrijf, zal het uurtarief eerder richting de 300 euro per uur gaan. Een vaste vergoeding komt meestal voor wanneer er sprake is van een duidelijke en eenvoudige zaak. Een voorbeeld van zo’n zaak is een faillissementsaanvraag of testamenten. Het is als cliënt belangrijk om duidelijk in beeld te hebben wat allemaal onder de vaste vergoeding valt, zodat je later niet met extra kosten of extra juridische zaken zit opgescheept. Een voorschot komt ook voor. Bij een voorschot betaalt de cliënt de kosten van de advocaat vooraf. Vervolgens gaat de advocaat aan het werk. Als de kosten van de advocaat meer of minder zijn, zal de advocaat dit van het voorschot aftrekken. Een voorschot geeft de advocaat zekerheid dat de cliënt genoeg geld heeft. Tot slot zijn er verwijzingskosten. Dit kan voorkomen wanneer een minder ervaren advocaat met de zaak bezig is. Soms kan deze advocaat hulp vragen van een ervaren advocaat. Deze ervaren advocaat heeft natuurlijk ook een hoger uurtarief.

Kosten advocaat vergelijken?

Het is zeker aan te raden om de kosten van advocaten te vergelijken. Over het algemeen heeft elk kantoor andere kosten en zijn daarom ook de kosten van een advocaat verschillend. Het verschilt per zaak wat voor soort advocaat je nodig hebt en hoe duur de advocaat is. Een tip is om in gesprek te gaan met minimaal drie kantoren, vergelijk de kosten maar kijk ook zeker naar de kwaliteit. Het winnen van een zaak is namelijk het belangrijkste.

Zie ook Blended.law.

Reageren is niet mogelijk